”Războiul prețurilor” din industria auto: Tesla și Ford se luptă pentru supremație

de: Andrei Tilimpea
13 02. 2023

Concurența între producători, dar și prăbușirea prețurilor la câteva din materiile prime vor face mașinile electrice mai atractive ca preț mult mai repede decât își imaginau specialiștii.

O analiză a celor de la New York Times arată modificările importante care au loc acum pe piața americană și care pot influența și situația din Europa.

Cu alte cuvinte, producători precum Tesla, General Motors, Ford Motor vor începe să micșoreze serios prețurile după ce furnizorii lor de baterii ridică noi fabrici, iar producția acestora va ajunge o masă. În plus, scăderea prețurilor pentru materiale precum litiul și cobaltul a ajutat la micșorarea cotațiilor mașinilor electrice.

Drept urmare, versiunea alimentată cu baterii a crossoverului Equinox de la GM, de exemplu, care urmează să fie lansat, va avea un preț de pornire de 30.000 de dolari, adică cu numai 3.400 de dolari mai mult decât cel mai ieftin Equinox alimentat cu benzină.

O primă tendință de scădere a prețurilor a venit în ianuarie, când Tesla a redus prețurile pentru Model 3 și Model Y, cel mai bine vândute mașini electrice în SUA, cu mii de dolari.

Ford nu pierde timpul

Cu un preț de pornire de 43.500 de dolari înainte de stimulentele guvernamentale corespondentul american al programului Rabla Plus pus în practică de autoritățile românești, un Model 3 este acum cu 300 de dolari mai ieftin decât cel mai puțin costisitor sedan BMW Seria 3.

Mai mult, un Model Y, la 55.000 de dolari înainte de stimulentele guvernamentale, costă aproximativ la fel de mult ca un Lexus RX.

În plus, un alt producător american care a redus prețurile este și Ford.

Compania americană a redus și prețul lui Mustang Mach-E, cel mai bine vândut vehicul electric din Statele Unite, după Tesla.

Mai mult, chiar și Lucid Motors, un producător de sedanuri electrice de lux care nu se califică pentru credit fiscal, simte presiunea să reducă prețurile, iar la începutul săptămânii trecute a început să ofere reduceri de 7.500 de dolari la mașinile care încep de la 107.400 de dolari.